Corona virüsler tek sarmallı RNA Virüsü ailesine üye etraflarında taç benzeri bir yapı bulunan virüslerdir. Latince “korona” taç manasına geldiği için bu virüs ailesine korona virüsleri (Coronoaviridae) adı verilmiştir. Korona virüsler temel olarak 4 gruba sınıflandırılmışlardır, bunlar;
Alfa Corona virüsler, Beta Corona virüsler, Delta Corona virüsler ve Gamma Corona virüslerdir, ve bunların da çok sayıda alt grupları vardır.
Alfa ve Beta Corona virüsler genellikle yarasalarda ve kemirgenlerde görülürken, Delta ve Gamma Corona virüslerine ise kuşlarda rastlanmaktadır.
Bu büyük virüs ailesinin mensupları genel olarak yarasalarda, kedilerde, sığır ve develerde solunum yolu hastalıkları, barsak hastalıkları, karaciğer hastalıkları ve de sinir sistemi hastalıklarına yol açmaktadırlar. Bilindiği kadarıyla 7 Korona virüsü alt grubu insanlarda hastalığa yol açmaktadır. Bu insanları hasta eden Korona virüsü türlerinden bir kaçı 1960’lı yıllardan beri bilinmekteyken diğerlerinde ancak 2000 senesinden sonra haberimiz oldu.
Genel olarak tüm toplumun %2 ‘sinin Corona virüs taşıyıcısı olan sağlıklı bireyler olduğu tahmin edilmektedir. Bu sağlıklı bireylerin taşıyıcısı olduğu Corona virüsler ise dünyada oluşan tüm akut solunum yolu enfeksiyonlarının %5 ile %10’dan sorumlu tutulmaktadır.
Örnek vermek gerekirse COVID-19 yada şu an itibariye konuştuğumuz Korona virüs türü Beta-Corona virüs ailesine üye bir virüstür. Covid-19 ‘un etkilendiği veya tersinden söylemek gerekirse Covid-19’ a karşı etkili olan şeyler ise; ultraviyole ışık (mor-ötesi ışık), ısı, etanol (alkol), el dezenfektanları, çamaşır suyu bazlı dezenfektanlardır. Genetik yapısı itibariyle Çinin Wuhan Eyaletinde ortaya çıkan COVID-19 SARS Virüsüne çok benzediğinden Covid-19 SARS-2 olarak da adlandırılabilir.